TOPlist

Motyli.net

o motýlech České republiky

Okáč ovsový

Minois dryas (Scopoli, 1763)

Minois dryas - samec

(f)
rozpětí: 4,8 cm

Minois dryas - samice

(f)
rozpětí: 5,6 cm

O motýlovi

Býval u nás v teplých oblastech hojný. Nyní se v Čechách vyskytuje pouze na několika málo místech (např. střední Polabí). Na jižní Moravě na několika lokalitách zatím přežívá stále ještě hojně. Žije na vlhkých teplých křovinatých stráních, v řídkých listnatých lesích a na jejich okrajích, ale také v opuštěných lomech.

Vytváří pouze jednu generaci, jejíž imága létají od července do září. Samice klade oválná, podélně rýhovaná, vajíčka volně na zem. Světloplaché housenky se líhnou během září. Žijí skrytě. Živí se různými trávami (třtina křovištní, sveřep vzpřímený, kostřava červená aj.). Po přezimování se zakuklí.

Imága tohoto druhu žijí poměrně dlouho. Jsou aktivní dopoledne a v pozdních odpoledních hodinách, během dne se ukrývají v okolí keřů. Vytváří početné kolonie, mezi nimiž nejspíš přelétají někteří jedinci.

Motýl je u nás v současné době ohrožen. Zalesňování ho vytlačuje z jeho přirozených lokalit a do budoucna nemá moc velkou šanci na přežití.

Fotografie

Imágo, Jižní Morava, 12.8.2008 Samice, Jižní Morava, 12.8.2008

» zpět

Motyli.net  píše a fotografuje J.Slifka | mapa webu | RSS | © 2007 - 2011 | všechna práva vyhrazena 
Kopírování a publikování čehokoliv z tohoto webu bez předchozího písemného svolení autora není dovoleno.