TOPlist

Motyli.net

o motýlech České republiky

Okáč zední

Lasiommata megera (Linnaeus, 1767)

Laiommata megera - samec Laiommata megera - samice
Laiommata megera - samec - rub

(m)
rozpětí: 4,3 cm

Laiommata megera - samice - rub


O motýlovi

Je rozšířen od severní Afriky přes Evropu (kromě Skandinávie) dále přes jih Ruska, Turecko, Blízký východ, Írán, Střední Asii, až po západní Sibiř. U nás je hojně rozšířený především v nížinách. Nežije ve vysokých zalesněných horách. Nepotrpí si na určitý typ stanoviště, avšak nejčastěji žije v blízkosti zídek, plotů, polních cest, na skalách, lomových stěnách, zbořeništích, hradech, hřbitovech apod., od nížin do podhůří.

Vytváří 2-3 generace, které žijí od dubna do října. Samice klade vajíčka jednotlivě (maximálně po třech) na listy, stonky a obnažené kořeny živných rostlin: řada hojných druhů trav jako např. kostřava ovčí (Festuca ovina), srha laločnatá (Dactylis glomerata), metlička křivolaká (Avenella flexuosa), medyněk vlnatý (Holcus lanatus) aj. První larvální stadia se zdržují na místě vylíhnutí, další stadia se rozlézají. Potravu přijímají v noci. Housenky poslední generace většinou přezimují a na jaře se zakuklí. Méně často se zakulí ještě před zimou.

Samci střídají patrolovaní a vyčkávací strategii, podobně jako jiní okáči. Vyčkávají především při nižších teplotách a na místech s vysokou koncentrací samic. Většinou vyvýšená místa jako osluněné kameny, zídky, skalní stěny apod.

Druh není ohrožen.

Fotografie

Samice při kladení, Šumava, 17.8.2006 Imágo, Česká Kanada, 10.8.2008 Imágo, Česká Kanada, 11.8.2008 Imágo, Česká Kanada, 11.8.2008 Imágo, Česká Kanada, 11.8.2008

» zpět

Motyli.net  píše a fotografuje J.Slifka | mapa webu | RSS | © 2007 - 2011 | všechna práva vyhrazena 
Kopírování a publikování čehokoliv z tohoto webu bez předchozího písemného svolení autora není dovoleno.