TOPlist

Motyli.net

o motýlech České republiky

Babočka paví oko

Inachis io (Linnaeus, 1758)

Inachis io

(m/f)
rozpětí: 6 cm

O motýlovi

Je rozšířen v celé Evropě, dále přes Turecko a mírný podnebný pás Asie až po Japonsko. U nás patří k nejhojnějším a nejrozšířenějším motýlům. Není vázána na určitý typ stanoviště a je tak prakticky všudypřítomná. Důvodem jejího hojného výskytu je její schopnost přizpůsobit se stále zhoršujícím podmínkám.

Vytváří dvě generace, které se překrývají a žijí během celého roku. Samice kladou vajíčka ve shlucích na spodní stranu listů kopřivy dvoudomé (Urtica dioica) nebo chmelu otáčivého (Humulus lupulus). Housenky jsou černě zbarvené. Žijí pospolitě v jakýchsi hnízdech. Díky tomu se může vyskytovat až o 200 km severněji, než kdyby housenky žily samostatně. Kuklí se jednotlivě na nejrůznějších místech (kameny, zdi, rostliny apod.). Přezimuje dospělec. K přezimování často zalézají na půdy venkovských domů, chalup, jeskyň nebo kostelíků. Na jaře se imága páří.

Je to samotářsky žijící druh s otevřenou populační strukturou. Samci využívají zejména vyčkávací strategii a v odpoledních hodinách brání dočasná teritoria. Na podzim se však věnují pouze sání nektaru, slunění a hledání vhodného úkrytu pro zimování.

Druh není ohrožen.

Fotografie

Imágo, Žďárské vrchy, 2.8.2006 Imágo, Šumava, 8.4.2007 Imágo, Šumava, 8.4.2007 Sání, Šumava, 14.7.2007 Vyklovnuté křídlo, Šumava, 7.8.2007 Hnízdo housenek, Šumava, 19.8.2007 Hnízdo housenek, Šumava, 19.8.2007 Imágo, Šumava, 27.4.2008 Sání, Šumava, 27.4.2008 Imágo, Šumava, 27.4.2008 Imágo, Šumava, 27.4.2008 Imágo, Šumava, 27.4.2008 Imágo, Šumava, 10.5.2008 Imágo, Šumava, 10.5.2008 Sání ze země, Šumava, 19.7.2008 Imágo, Šumava, 19.7.2008

» zpět | chov

Motyli.net  píše a fotografuje J.Slifka | mapa webu | RSS | © 2007 - 2011 | všechna práva vyhrazena 
Kopírování a publikování čehokoliv z tohoto webu bez předchozího písemného svolení autora není dovoleno.