TOPlist

Motyli.net

o motýlech České republiky

Perleťovec nejmenší

Boloria dia (Linnaeus, 1767)

Boloria dia Boloria dia - rub

(m/f)
rozpětí: 3,7 cm

O motýlovi

Je rozšířen od severu Španělska přes západní a střední Evropu do Ruska, dále od Turecka přes Zakavkazsko, sever Kazachstánu, západní Sibiř do Mongolska. U nás je značně rozšířen, avšak chybí v chladných horských oblastech a vzácný je také v nížinách s intenzívním zemědělstvím. Preferuje otevřené biotopy, lesostepi a křoviny. Zejména suché louky, staré sady a vyprahlé úhory. Také osidluje železniční náspy, okolí silnic apod.

Během roku vytvoří 2-3 generace. První žije od dubna do května, druhá od července do srpna a částečná třetí od srpna do září. Samice kladou vajíčka jednotlivě na listy různých violek (Viola spp.). Housenka přezimuje a kuklí se až na jaře.

Samci při hledání samic využívají patrolování. Populace mnohdy čítají velký počet jedinců a nebývají uzavřené.

V současné době není ohrožen, ale ještě nedávno to byl mizející druh. Je to způsobeno tím, že nenachází dostatek vhodných biotopů.

» zpět

Motyli.net  píše a fotografuje J.Slifka | mapa webu | RSS | © 2007 - 2011 | všechna práva vyhrazena 
Kopírování a publikování čehokoliv z tohoto webu bez předchozího písemného svolení autora není dovoleno.