TOPlist

Motyli.net

o motýlech České republiky

Okáč prosíčkový

Aphantopus hyperantus (Linnaeus, 1758)

Aphantopus hyperantus - samec Aphantopus hyperantus - samice
Aphantopus hyperantus - samec - rub

(m)
rozpětí: 3,7 cm

Aphantopus hyperantus - samice - rub


O motýlovi

Vyskytuje se od Pyrenejí a Britských ostrovů přes Evropu a Sibiř až po Čínu a Koreu. U nás je kromě nejvyšších hor hojně rozšířený. Preferuje otevřené biotopy, jako např. louky nejrůznějších typů, křovinaté stráně, luční mokřady, lesní paseky, okraje lesních cest, náspy a vlhčí ruderály.

Vytváří pouze jednu generaci, která žije od června do začátku července. Živnou rostlinu housenek tvoří řada druhů trav: sveřep vzpřímený (Bromus erectus), kostřava červená (Festuca rubra), lipnice luční (Poa pratensis) a mnoho dalších. Samička klade vajíčka jednotlivě na bázi trsů. Larvy žijí samotářsky a ve 3. instaru přezimují. Kuklí se na bázi trsů v lehkém zápředku.

Samice se páří jen jednou za život. Samci je vyhledávají aktivním patrolováním. Nespářené samice je vyhledávají, zatímco spářené se jim vyhýbají. Jsou aktivní i za zataženého počasí. V horkých dnech se skrývají na stinných místech. Populace jsou usedlé, ale jedinci mezi blízkými biotopy hojně přelétají.

Okáč prosíčkový není ohrožen, protože v krajině nachází postačující množství vhodných biotopů, které jsou v dostatečné vzdálenosti.

Pozn.: Tento motýl má velmi náchylná křídla a už při kontaktu se síťkou se mohou poškodit. Proto prosím omluvte špatnou kvalitu motýlů na obrázcích.

» zpět

Motyli.net  píše a fotografuje J.Slifka | mapa webu | RSS | © 2007 - 2011 | všechna práva vyhrazena 
Kopírování a publikování čehokoliv z tohoto webu bez předchozího písemného svolení autora není dovoleno.