TOPlist

Motyli.net

o motýlech České republiky

Babočka kopřivová

Aglais urticae (Linnaeus, 1758)

Aglais urticae

(m/f)
rozpětí: 5,3 cm

O motýlovi

Je rozšířena v celé Evropě přes Sibiř až po Ruský Dálný východ a Japonsko. U nás je všude hojná, především ve vyšších polohách. Není vázaná na určitý typ stanoviště, žije jak na hranici lesa, tak na loukách i v lesích, zahradách, parcích i na březích řek a potoků.

Vytváří dvě generace, které se překrývají a žijí prakticky po celý rok. Samice kladou shluky tmavě zelených soudečkovitých vajíček na spodní stranu listů kopřivy dvoudomé (Urticia dioica). Housenky jsou černohnědé se žlutým podélným pruhem. Zpočátku žijí pospolitě v hnízdech. Mají tak dobrou ochranu, ale hlavně jim to umožňuje vývoj při nižších teplotách např. v horách. Později housenky žijí samotářsky. Stadium kukly trvá krátce. Přezimují imága, která se na jaře páří a dávají základ první generaci.

Je to druh žijící samotářsky. Má otevřenou populační strukturu a je schopná dálkových migrací. Samci mají vyčkávací strategii a v odpoledních hodinách střeží dočasná teritoria. To však nedělá poslední generace na podzim. Před přezimováním se věnují pouze sání nektaru, migracím a slunění.

Babočka kopřivová není ohrožena.

Fotografie

Imágo, Žďárské vrchy, 31.7.2006 Housenka, Žďárské vrchy, 31.7.2006 Po přezimování, Šumava, 17.2.2007 Imágo, Šumava, 26.4.2008 Imágo, Šumava, 26.4.2008

» zpět | chov | Kuklení babočky kopřivové

Motyli.net  píše a fotografuje J.Slifka | mapa webu | RSS | © 2007 - 2011 | všechna práva vyhrazena 
Kopírování a publikování čehokoliv z tohoto webu bez předchozího písemného svolení autora není dovoleno.