TOPlist

Motyli.net

o motýlech České republiky

Ostruháček březový

Thecla betulae (Linnaeus, 1758)

Thecla betulae - samice Thecla betulae - rub

(f)
rozpětí: 4 cm

O motýlovi

Je rozšířen v celé Evropě přes Rusko, Sibiř až po Čínu a Koreu. Nežije v jižní Itálii a na středomořských ostrovech. Kromě chladných horských lokalit je rozšířen po celém území ČR. Preferuje lesostepi a křoviny nebo rozhraní lesních a lučních biotopů např. křovinaté svahy nebo lesní lemy.

Vytváří pouze jednu generaci, která žije od konce července do počátku října. Samička klade bílá vajíčka jednotlivě na větvičky živných rostlin - zejména trnka obecná (Prunus spinosa), výjimečně na švestku domácí (Prunus domestica) nebo slivoň obecnou (Prunus insititia). Vajíčko přezimuje a v dubnu se líhne housenka. Ta se prokouše do rašících pupenů. Další larvální stadia žijí na spodní straně listů. Kuklí se v červnu na zemi mezi listím a kamením.

Jednotlivé populace obývají dosti velké plochy, a tak motýl často uniká pozornosti a zdánlivě patří mezi vzácné druhy. Imága se shromažďují na nápadných vyvýšených místech, kde se páří. Samice se pak rozletí do krajiny a kladou vajíčka. Motýl je aktivní pouze za plného slunce. Na podzim se často shromažďují na spadaném ovoci.

Ostruháček březový zatím nepatří mezi ohrožené druhy.

» zpět

Motyli.net  píše a fotografuje J.Slifka | mapa webu | RSS | © 2007 - 2011 | všechna práva vyhrazena 
Kopírování a publikování čehokoliv z tohoto webu bez předchozího písemného svolení autora není dovoleno.