TOPlist

Motyli.net

o motýlech České republiky

Modrásek jehlicový

Polyommatus icarus (Rottemburg, 1775)

Polyommatus icarus - samec Polyommatus icarus - samice
Polyommatus icarus - samec - rub

(m)

Polyommatus icarus - samice - rub


rozpětí: 3 cm

O motýlovi

Je rozšířen od severozápadní Afriky přes Evropu a Asii až po ostrov Sachalin. U nás je rozšířen všude, kromě nejvyšších poloh. Je schopen žít téměř všude, avšak preferuje zejména otevřené lokality - pole, louky apod.

U nás vytváří 2-3 generace. První žije od května do června, druhá od července do srpna a částečná třetí od září do října. Generace se překrývají. Samička klade vajíčka jednotlivě na listy bobovitých rostlin především tolice (Medicago spp.), jetel (Trifolium spp.), štírovník (Lotus spp.), čičorka (Coronilla spp.) a jehlice (Ononis spp.). Housenky žijí na spodní části listu. Před zimováním zalezou do hrabanky. Housenky vylučují sekrety, které přitahují mravence. Ti pak housence poskytnou ochranu např. před kuklením. Někdy se housenky kuklí dokonce v mraveništích.

Samci využívají vyčkávací párovací strategii. Střeží si svá místa před jinými samci a útočí dokonce i na jiné druhy modrásků.

U nás tento modrásek není ohrožen. Avšak ve Velké Británii a Nizozemsku byl zjištěn značný pokles početnosti kolonií. Na svědomí to má zřejmě pokles extenzívní pastvy a zarůstání neplodných půd.

Fotografie

Imágo při sání, Šumava, 17.8.2006 Kopulace, Šumava, 17.8.2006

» zpět

Motyli.net  píše a fotografuje J.Slifka | mapa webu | RSS | © 2007 - 2011 | všechna práva vyhrazena 
Kopírování a publikování čehokoliv z tohoto webu bez předchozího písemného svolení autora není dovoleno.